Κ03-#22: Οι έξυπνοι στόχοι μου

Στο προηγούμενο επεισόδιο (Κ03 – #21) έκανες το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις μία ζωή γεμάτη νόημα. Κατέγραψες -για εκείνους τους τομείς της ζωής που σε ενδιαφέρουν- το βαθμό ικανοποίησης της ζωής σου στο σήμερα καθώς και το βαθμό ικανοποίησης στον οποίο θέλεις να βρεθείς.

Αν δεν έχεις δει ακόμα το προηγούμενο επεισόδιο, θα σε συμβούλευα να αφιερώσεις λίγο χρόνο να το μελετήσεις και να ολοκληρώσεις την εργασία αξιολόγησης, διότι είναι πολύ σημαντικό να κάνεις την αυτογνωσία σου, να δεις συνειδητά και να αξιολογήσεις τη ζωή σου σε αυτή τη φάση, πριν ξεκινήσεις το ταξίδι να την βελτιώσεις.

Σε αυτό το επεισόδιο θα αποφασίσεις και θα καταγράψεις τους στόχους αυτούς που θα σε φέρουν στον επιθυμητό βαθμό ικανοποίησης. Είναι η στιγμή που μπορείς να αρχίσεις να ονειρεύεσαι -σαν να μην υπάρχουν όρια ή περιορισμοί- όλα αυτά που θέλεις να δεις, να έχεις, να γίνεις ή να αποκτήσεις. Όλα αυτά που θέλεις να ξεκινήσεις ή κακές συνήθειες που θέλεις να σταματήσεις.

Αφιέρωσε τώρα 10-20 λεπτά από τη ζωή σου για να ξεκινήσεις να σχεδιάζεις τη νέα σου ζωή, το νέο σου ξεκίνημα, καταγράφοντας τους στόχους σου.

Πάρε ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί και σχεδίασε ένα πινακάκι σαν αυτό που ακολουθεί για να καταγράφεις τις ιδέες σου για τους τομείς της ζωής που σε ενδιαφέρουν. Στον ακόλουθο πίνακα -και για να δώσουμε το παράδειγμα- θα καταγράψουμε τις ιδέες που μας έρχονται στο μυαλό, για την βελτίωση της ζωής μας στον τομέα της “Φυσικής Κατάστασης”. 

Επομένως για κάθε τομέα της ζωής μας που θέλουμε να ασχοληθούμε, θα έχουμε ένα ξεχωριστό πινακάκι.

Καταγραφή στόχων

Εστίασε στον πρώτο σε προτεραιότητα τομέα -όπως εσύ τον ανέδειξες στο προηγούμενο επεισόδιο- και άρχισε να γράφεις στην πρώτη στήλη του πίνακα, τί θα ήθελες να κάνεις. Δεν χρειάζεται να γράφεις ολόκληρες προτάσεις αλλά σύντομες λέξεις γιατί τώρα θέλεις απλά να σιγουρευτείς ότι καταγράφεις γρήγορα ό,τι ιδέα σου έρχεται στο μυαλό. Κλείσε τα μάτια και σκέψου.

Τί θέλεις να κάνεις στη ζωή σου τις επόμενες μέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια, για να βελτιώσεις αυτόν τον τομέα της ζωής σου? Γράψε όσα περισσότερα πράγματα σου έρχονται στο μυαλό.

Πάρε το χρόνο σου. Μη βιαστείς να τελειώσεις. Αποφασίζεις τώρα για το μέλλον σου και ένα καλύτερο αύριο.

Χρησιμοποίησε τον πίνακα που ακολουθεί για να πάρεις μερικές ιδέες για τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, ώστε να ανακαλύψεις τους στόχους που θα θέσεις.

Μπορείς επίσης να ανατρέξεις στο ΠΛΗΡΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ αξιολόγησης που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο επεισόδιο για να πάρεις και από εκεί μερικές ιδέες για τους στόχους σου.

Στο παράδειγμά μας στον τομέα της φυσικής κατάστασης κάποιες ιδέες είναι οι εξής:

  • Έλεγχος Βάρους
  • Συμμετοχή σε μαραθώνιο
  • Καλύτερος ύπνος

Εκτίμηση διάρκειας

Γράψε στη δεύτερη στήλη του πίνακά σου -δίπλα στην περιγραφή του κάθε στόχου-, τον αριθμό των χρόνων που νομίζεις ότι θα χρειαστείς για να πετύχεις το στόχο σου. Για παράδειγμα, η απόκτηση ενός διδακτορικού μπορεί να είναι ένας στόχος 5 ετών. Διάλεξε λοιπόν 1 , 3 , 5 ή 10 χρόνια ανάλογα με τον στόχο σου. Αν για ένα στόχο νομίζεις ότι θα χρειαστεί λιγότερο από ένα χρόνο, τότε γράψε τον αριθμό 1.

Ορισμός προτεραιότητας στόχων

Εστίασε τώρα στους ετήσιους στόχους σου (αυτούς με διάρκεια 1) και βάλτους σε μία σειρά  προτεραιότητας στην τρίτη στήλη του πίνακα.

Αν δυσκολεύεσαι να τους βάλεις σε σειρά, ίσως σε βοηθήσει να θέσεις στον εαυτό σου -για κάθε στόχο ξεχωριστά- τις ακόλουθες ερωτήσεις ώστε να αποφασίσεις ποιος προηγείται και ποιος έπεται.

  • πόσο σημαντικός είναι για σένα ο στόχος σου?
  • πόσο συχνά τον σκέφτεσαι? (κάθε μέρα? Μία φορά την εβδομάδα? Σπάνια κτλπ).
  • έχεις κάποια προθεσμία/είναι για σένα επείγον να τον ολοκληρώσεις?
  • πώς θα αλλάξει η ζωή σου αν πετύχεις αυτό το στόχο?

Αξιολογώντας τις απαντήσεις σου, θα σε βοηθήσει να θέσεις τις προτεραιότητές σου.

Αν έφτασες μέχρι εδώ και αφιέρωσες λίγο χρόνο για να κάνεις τα βήματα που περιγράψαμε, τότε έχεις κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη.

Με την ολοκλήρωση και των τριών βημάτων της διαδικασίας, θα έχεις για κάθε ένα από τους τομείς που σε ενδιαφέρει, ένα πίνακα σαν το ακόλουθο παράδειγμα.

Επανέλαβε τώρα τη διαδικασία για όλους τους τομείς της ζωής σου και δημιούργησε για κάθε έναν, ένα ξεχωριστό πινακάκι στόχων. 

Έξυπνοι στόχοι

Οι στόχοι που έχεις ορίσει σε αυτό το σημείο, είναι λίγο ασαφείς, όπως για παράδειγμα ο στόχος «Έλεγχος Βάρους» που χρησιμοποιήσαμε στο παράδειγμά μας. Θα εξηγήσουμε λοιπόν τώρα πώς να κάνεις τους στόχους σου έξυπνους -από τη μετάφραση της αγγλικού ακρωνύμιου SMART που σημαίνει έξυπνος.

Κάθε γράμμα της λέξης SMART περιγράφει μία ιδιότητα που πρέπει να έχουν οι στόχοι σου για να είναι πιο ελκυστικοί και να μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να τους πετύχεις.

Για να κατανοήσεις τις ιδιότητες ενός έξυπνου στόχου θα χρησιμοποιήσουμε σαν παράδειγμα τον στόχο “Έλεγχος βάρους”.  Ο στόχος αυτός είναι πολύ ασαφής, επομένως πρέπει να τον κάνουμε έξυπνο. Ένας έξυπνος στόχος λοιπόν θα μπορούσε να είχε οριστεί ως εξής:

“Θέλω μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021 να χάσω 10 κιλά ώστε να αισθάνομαι καλά με το σώμα μου”

Ο καινούριος μου στόχος είναι έξυπνος γιατί είναι :

  • Specific (συγκεκριμένος)
    Ο νέος μου στόχος είναι συγκεκριμένος γιατί αναφέρεται σε απώλεια κιλών.  
  • Measurable (μετρήσιμος)
    Ο νέος μου στόχος αναφέρεται σε απώλεια 10 κιλών. Σε ένα έξυπνο στόχο θα πρέπει να μπορώ να ξέρω αν πέτυχα το στόχο μου ή πόσο κοντά είμαι για να τον πετύχω. Θα χρειαστώ λοιπόν να χρησιμοποιήσω μία μονάδα μέτρησης. Ο νέος μου στόχος είναι μετρήσιμος γιατί ξέρω ακριβώς πόσα κιλά πρέπει να χάσω. 
  • Attainable (βιώσιμος και εφικτός)
     Εδώ θα πρέπει να αξιολογήσω αν ο στόχος μου επηρεάζει κάποιους άλλους τομείς της ζωής μου. Για παράδειγμα αν ο στόχος μου είναι υπερβολικός τότε ίσως να λιμοκτονήσω και να δημιουργήσω προβλήματα υγείας. Για να χάσω 10 κιλά θα χρειαστώ να προσέξω λίγο τη διατροφή μου και ίσως να κάνω κάποια άσκηση επομένως δεν θα χρειαστεί να αλλάξω πολλά στη ζωή μου. Ο νέος μου στόχος λοιπόν είναι βιώσιμος. 
  • Realistic (ρεαλιστικός λαμβάνοντας υπόψιν περιορισμούς)
    Εδώ θα αξιολογήσω αν ο στόχος είναι ρεαλιστικός. Η απώλεια 60 κιλών σε ένα άνθρωπο 100 κιλών, δεν είναι ρεαλιστικό. Αντίθετα η απώλεια των 10 κιλών είναι. Επομένως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν κάποια στοιχεία, γεγονότα και περιορισμούς ώστε ο στόχος μας να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Άρα ο συγκεκριμένος στόχος είναι ρεαλιστικός. 
  • Time-Bound (χρονικά οριοθετημένος)
    Πότε ακριβώς θέλω να έχω πετύχει το στόχο μου? Μία καταληκτική ημερομηνία θα δώσει το χαρακτήρα του επείγοντος σε ένα στόχο. Αν δεν θέσουμε ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μας τότε ίσως δεν θα τον ξεκινήσουμε ποτέ. Ο νέος μας στόχος αναφέρει την ημερομηνία “30 Δεκεμβρίου 2021” επομένως είναι χρονικά οριοθετημένος. 

Είδες λοιπόν πώς μπορείς να μετατρέψεις την αρχική σου ιδέα, σε ένα έξυπνο στόχο.

Μετατροπή των ιδεών μου σε έξυπνους στόχους

Για κάθε μία ιδέα που σκέφτηκες και κατέγραψες στον προηγούμενο πίνακα ιδεών, θα φτιάξεις τώρα ένα καινούριο πίνακα ως εξής.

Επιλογή στόχου

Διάλεξε τον -νούμερο ένα- στόχο σου -με βάση τις προτεραιότητες που έθεσες στο προηγούμενο πίνακα- και αντίγραψέ τον στην πρώτη σειρά του πίνακα.
Σκέψου
– 3 θετικά επίθετα ή λέξεις που περιγράφουν το πως θα αισθανθείς αν τον πετύχεις π.χ. χαρούμενος , περήφανος, υγιής.
– 3 αρνητικά επίθετα ή λέξεις που περιγράφουν πως αισθάνεσαι που δεν έχεις προσπαθήσει να πετύχεις το στόχο σου ή που δεν τα έχεις καταφέρει ακόμα π.χ. στεναχωρημένος, αδύνατος, χωρίς αυτοπεποίθηση

Σημείωσε στη δεύτερη και τρίτη σειρά του πίνακα, τα επίθετα που επέλεξες.

Βρες το γιατί σου

Σκέψου και γράψε ένα σαφή λόγο γιατί θέλεις να πετύχεις το στόχο σου. Το “γιατί σου” είναι το κίνητρό σου γιατί θα σου θυμίζει τί είναι αυτό που επιδιώκεις. Για παράδειγμα, ο στόχος “θέλω να αδυνατίσω” πρέπει να έχει ένα γιατί.

  • Το κάνω για να νοιώσω καλά με το σώμα μου?
  • Το κάνω γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις?
  • Το κάνω γιατί είναι θέμα υγείας?
  • Το κάνω γιατί θα μου επιτρέψει να κάνω κάποια δραστηριότητα που τώρα δεν μπορώ?
  • Το κάνω για να αισθάνομαι καλά μέσα στα ρούχα μου?
  • Το κάνω για να ρίξω την χοληστερίνη?

    Πρέπει να είναι πολύ σαφές γιατί το κάνω.
    Θυμήσου ότι ο λόγος πρέπει να αφορά εσένα και όχι κάποιον άλλο.

    Γράψε και το γιατί σου στον πίνακα.

Εκτίμησε τον στόχο σου

Σε βαθμό 1-10 εκτίμησε :

    • Πόσο πολύ πιστεύεις ότι θα καταφέρεις να πετύχεις το στόχο σου
    • Πόσο πολύ επιθυμείς να πετύχεις το στόχο σου
    • Πόσο πολύ δεσμεύεσαι ότι θα πετύχεις το στόχο σου

      Φρόντισε ο στόχος σου να βαθμολογείται τουλάχιστον με 5 και στις 3 κατηγορίες. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε τροποποίησέ τον κάνοντας τον λιγότερο δύσκολο (π.χ. για αρχή θα μπορούσες να επιλέξεις να χάσεις 3 κιλά αντί για 10 και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εφαρμόζοντας για το παράδειγμά μας, τα τέσσερα αυτά βήματα μετατροπής των ιδεών σε έξυπνους στόχους θα έχουμε τον εξής πίνακα:

Συνέχισε λοιπόν και εφάρμοσε τη μεθοδολογια που περιγράψαμε, για όλες τις ιδέες που έχεις καταγράψει για τους τομείς της ζωής που σε ενδιαφέρουν. Όταν ολοκληρώσεις την προσπάθειά σου θα έχεις ένα σύνολο από έξυπνους στόχους που θα περιμένουν να μπουν σε εφαρμογή!

Επίλογος επεισοδίου

Ένα λαμπρό μέλλον σε περιμένει. Στο επόμενο επεισόδιο [Κ03 – #23] θα αναλύσουμε μαζί τί πρέπει να κάνεις για να υλοποιήσεις τους έξυπνους στόχους σου, καταρτίζοντας ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και πρόγραμμα.

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ

Αν δεν είσαι ακόμα μέλος της παρέας μας, της τρελλοπαρέας μας, που μοιράζεται παρόμοιους προβληματισμούς, ανησυχίες και όνειρα, τότε μην χάνεις στιγμή.

Γίνε και σύ μέλος της ανερχόμενης κοινότητας της “Στοχοθεσίας”, κάνοντας click εδώ.
Επίσης μην ξεχάσεις να κάνεις follow και Like τη σελίδα της “Στοχοθεσίας” εδώ

Σε περιμένουμε!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *